Zanamavir voor de behandeling van infuenza bij hoogrisicopatiënten


Abstract

Volgens het National Institute for Clinical Excellence (NICE), een in 1999 opgerichte organisatie in Engeland en Wales binnen de National Health Service, kan zanamivir (RELENZA) gebruikt worden voor de behandeling van infectie door influenzavirus A en B bij hoogrisicopatiënten. NICE benadrukt dat influenzavaccinatie de eerste en belangrijkste maatregel moet blijven bij hoogrisicopatiënten, en stelt duidelijk dat zanamivir niet zou mogen gebruikt worden bij niet-risicopatiënten.

Recent heeft het National Institute for Clinical Excellence (NICE), een in 1999 opgerichte organisatie in Engeland en Wales binnen de National Health Service, haar aanbevelingen in verband met zanamivir (RELENZA), een antiviraal middel voor de behandeling van infectie door influenzavirus A en B [zie Folia december 1999 en Folia maart 2000 ], herzien. In 1999 had NICE, op basis van de beschikbare gegevens, aanbevolen zanamivir niet te gebruiken voor de behandeling van influenza. Nu stelt NICE dat dit middel kan gebruikt worden voor de behandeling van influenza bij hoogrisicopatiënten: mensen van 65 jaar of ouder, patiënten met chronisch longlijden die op regelmatige basis medicatie nodig hebben, patiënten met uitgesproken cardiovasculair lijden (met uitzondering van patiënten met hypertensie), patiënten met immuundeficiëntie, patiënten met diabetes, en dit indien de behandeling kan gestart worden binnen de 48 uur na de eerste symptomen, en op voorwaarde dat men weet dat er een influenza-epidemie is.

Het gewijzigd advies kwam er na analyse van alle gegevens over zanamivir, met subgroepanalyse van de gegevens bij hoogrisicopatiënten. Daaruit blijkt dat zanamivir bij hoogrisicopatiënten de duur van de symptomen met ongeveer één dag vermindert (van 6 tot 5 dagen), en dat het risico van complicaties, met nood voor antibioticatoediening, met 6% afneemt.

NICE benadrukt dat influenzavaccinatie de eerste en belangrijkste maatregel moet blijven bij hoogrisicopatiënten, en stelt duidelijk dat zanamivir niet zou mogen gebruikt worden bij niet-risicopatiënten.

De aanbevelingen van NICE in verband met zanamivir kunnen geconsulteerd worden op de website: http://www.nice.org.uk

Nota van de redactie

Na inhalatie van zanamivir zijn bronchospasme en daling van de longfunctie gerapporteerd, vooral bij patiënten met astma of chronisch obstructief longlijden [zie Folia maart 2000 ]. We herinneren aan de conclusie van het artikel in de Folia van december 1999 : "Alvorens zanamivir wordt voorgeschreven, dienen de voor- en nadelen grondig te worden afgewogen teneinde ongediscrimineerd voorschrijven te vermijden.&quot